Wandelcoaching
Wandelcoaching… zelf noem ik het liever outdoor coaching. Want soms moet je letterlijk even stilstaan om je gedachten te formuleren, soms moet je er zelfs even bij gaan zitten om in alle rust na te denken.
Maar in essentie is het toch het buiten zijn en bewegen dat het verschil maakt met een klassiek gesprek binnenskamers. Wat daar nu zo heilzaam aan is, dat schets ik graag even met zeven sterke argumenten.
1. Vrijere communicatie
Bij het wandelen komen je gedachten en gevoelens als vanzelf in beweging. Er valt ook druk weg omdat je niet in elkaars ogen hoeft te kijken zoals dat het geval is in een gewoon gesprek. Net dat werkt voor veel mensen bevrijdend. Zo durven ze hun kwetsbare kant veel makkelijker te laten zien en gaan ze sneller in de diepte. Dat laagdrempelige voelt heel comfortabel aan.
2. Probleemoplossend en creatief denken
Uit onderzoek blijkt dat mensen tijdens het wandelen niet alleen makkelijker kunnen praten maar ook vrijer kunnen nadenken. De rust die een wandeling brengt, creëert ruimte in je hoofd. De druk gaat van het figuurlijke ventiel en er komt ruimte vrij om heel probleemoplossend te denken. Daardoor kan je vrijer en helderder denken en makkelijker beslissingen nemen. Beweging maakt dus vanzelf een vorm van creativiteit los.
3. Zintuigen op scherp
Tijdens een wandeling worden je zintuigen aangesproken. Die lichamelijke ervaringen zijn positieve stimuli met directe impact. Want het geruis van de bomen, het gekraak van een tak, de wind of de zon op je gezicht, de geur van vochtige aarde… al deze sensaties zorgen voor een shot van het gelukshormoon serotonine. Het goed gevoel dat je erdoor krijgt, houdt bovendien veel langer aan dan de duur van de wandeling.
4. Er tussenuit zijn
Wandelen is daardoor veel meer dan gewoon wat bewegen. Tijdens een wandeling ben je er heel even echt uit. Die afstand creëert rust en neemt de belemmeringen weg die je soms ervaart wanneer je halsstarrig naar oplossingen zoekt. Weg van je bureau, weg van je woonkamer, weg van alles wat je in het dagelijkse doet, geeft het wandelen je - letterlijk en figuurlijk - zuurstof in het hoofd.
5. Minder stress en lagere bloeddruk
De natuur werkt rustgevend. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen na een wandeling lagere waarden van het stresshormoon cortisol hebben dan voor een wandeling. Ook hun bloeddruk en hun hartslag blijkt lager te liggen na het wandelen.
6. Betere mentale gezondheid
De meeste mensen ervaren rust wanneer ze in de natuur zijn. Soms omdat ze er stilte vinden, soms omdat ze er schoonheid vinden. Het effect van die mentale rust blijft een hele tijd voelbaar. Na een wandeling voelen mensen zich vaak minder angstig of somber en neemt de spanning in de spieren af. Angst en stemmingswisselingen nemen vaak zelfs blijvend af wanneer mensen regelmatig de natuur opzoeken.
7. Verse lucht bevat meer zuurstof
De zuurstof in je bloed voedt je organen en bij uitbreiding alle cellen in je lichaam. Haal je veel zuurstof binnen, dan kan je lichaam zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Door die zuivering blijft de zuurtegraad van je lichaam in balans.
Vuile voeten
Lijkt het je wel wat? Redenen genoeg gehoord om het eens te proberen? Houdt wat aarde aan je schoenen je niet tegen? Contacteer me gerust even… maar begin vooral vandaag al, sluit je computer af en trek naar buiten!